Persoonlijke waardenlijst

In dit lijstje sorteer ik mijn persoonlijke waarden. Dit kun je zien als een soort grondwet voor mijzelf. En ik denk dat jullie er wat aan kunnen hebben.

Mensen, mensen.

Geluk haal je uit mensen. De rest is bijzaak.

Neem jezelf niet serieus.

Iedereen is mens. Iedereen doet dezelfde dingen en hebben dezelfde problemen. Het is bevrijdend om te weten dat je niet de enige bent die voor dezelfde problemen staat. Dus pak het aan, daarin kun je anders zijn.

Wees empatisch.

Leef je in de andere persoon. Als je ruzie hebt met iemand, verplaats je dan in zijn of haar schoenen. Ik denk dat iedereen in de basis positieve beweegredenen heeft voor de dingen die hij doet. Tenzij hij echt ontoerekeningsvatbaar is, maar dan nóg zou je kunnen stellen dat iemand in zijn hoofd iets doet met goede intenties, al vergeet die persoon dat er misschien anderen onder lijden.

Misschien wat controversieel dit, maar toch: Hitler was er oprecht van overtuigd dat hij een zuiver, sterk mensenras wilde neerzetten. Hitler deed dit waarschijnlijk vanuit een bepaalde trots voor zijn vaderland. Of misschien had hij wel een heel klein piemeltje, en zocht hij naar erkenning. Als hij erkenning kreeg, voelde hij zich daar goed door. En goed voelen is een positieve emotie, toch? Dat daaruit allerlei ellende is voortgevloeid is treurig. Toch stonden er genoeg mensen dichtbij hem die bevriend met hem waren.

Ik denk dat íedereen zich uiteindelijk wel beweegt vanuit een positieve drijfveer. Door empatisch te zijn leef je je dus in en begrijp je de situatie van een ander. En dat scheelt jou weer een hoop negatieve energie.

Begin klein.

Ken je dat gevoel dat je ‘overwhelmed’ raakt? Keep it simple stupid. Is een bepaalde taak een experimentje te noemen? Eerst die nieuwe aanpak maar eens een dagje proberen. Kijken hoe het gaat.

De aanhouder wint.

Is er iets wat je anders wil? Bijvoorbeeld elke avond op tijd naar bed? Het zal niet in één keer goed gaan, maar als je elke dag het probeert, gaat het vanzelf een keer goed. Stroomlijnen noem ik dit.

Alle begin is moeilijk.

Alles wat nieuw is, heeft zo z’n eigenaardigheden. Houd je hoofd koel. Geniet van je proces, en leer te begrijpen wat leuk is aan het proces. Reflecteer.

Spullen gaan kapot, skills niet.

Geef daarom eens 300 euro uit aan een cursus drumles, in plaats van een nieuwe televisie.

Focus, en laat je niet leven.

Tijd is kostbaar. Besteed ‘m bewust aan dingen waar je je tijd aan wil besteden. Zorg dat je niet “per ongeluk” met je telefoon bezig bent, maar doe het omdat je het echt even wil. Gebruik je telefoon om met mensen in contact te komen. Erger je je aan iets wat je op televisie ziet? Zet ‘m dan uit. Is er een interessante documentaire op TV? zet ‘m dan aan. Of kijk ‘m op internet terug. Gebruik social media om met elkaar af te spreken, want mensen. (zie punt 1). Focus je op de taak die je wilt doen. Kun je je slecht concentreren? Haal alle afleiding weg. Telefoon, muziek, enzovoort. Dan zul je daarna goed worden in waar je maar wilt.

Vergelijk jezelf niet met anderen.

Kijk niet op naar andere mensen, maar haal er inspiratie uit. Maar kijk ook niet neer op andere mensen. Jezelf vergelijken leidt altijd tot een negatieve situatie. Iedereen doet de dingen die hij doet, voor hun eigen redenen of gebrek eraan.

Wees bewust van jezelf.

Pas dan weet je wat je kunt veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *