Onzeker

Ik wil eigenlijk een keer een lang artikel schrijven die wat meer diepgang heeft.

Ik wil eigenlijk … Haha. Ik zie dat ik elke keer zinnen begin met “ik wil eigenlijk”. Waarom heb ik het woord eigenlijk nodig? Waarom mag ik niet gewoon iets willen? Door eigenlijk te gebruiken zwak ik datgene dat ik wil zeggen meteen af. Alsof ik iets niet 100% voor elkaar zou kunnen krijgen, maar eigenlijk wel.

Dat zette me aan het denken: hoe ziet de wereld eruit als we het woord eigenlijk niet meer gebruiken? Vier situaties.

1. Ik zeg: “Ik wil X”, en X lukt niet.
2. Ik zeg: “Ik wil eigenlijk X”, en X lukt niet.

Ik denk dat ik het woord eigenlijk uit onzekerheid gebruik. Het faalt minder hard als ik iets eigenlijk wil, maar het lukt uiteindelijk niet. Maar het kan ook goed gaan. Ik geloof toch niet echt meer in falen. Dan moet ik er misschien ook naar handelen.

3. Ik zeg: “Ik wil X” en X lukt wel.
4. Ik zeg: “Ik wil eigenlijk X” en X lukt wel.

(hihi, handig, zo had ik er nog niet tegenaan gekeken)

Neem situatie 4; Ik wil eigenlijk een lang artikel schrijven. Dat artikel is gelukt, hoera.

Situatie 4 klinkt niet erg enthousiast. Terwijl ik toch mijn doel heb behaald. Gaaf toch? Het lijkt alsof het woord “eigenlijk” niets meer doet dan onzekerheid projecteren. Het is een twijfelachtig woord. (In Engeland noemen de mensen dat een weaselword).

Situatie 3. Ik wil een lang artikel schrijven. En het is gelukt. Yesss!! Dat voelt toch een stuk beter. Meer zelfvertrouwen, much WOW.

Onzekerheid is een raar ding. Het sijpelt door in ons taalgebruik. Ik ga me niet anders voordoen dan ik ben, ook ik ben eigenlijk af en toe wel een onzeker jongetje. Maar door die onzekere taal minder te gebruiken worden we vanzelf ook minder onzeker, toch? En gaan we dus vanzelf minder eigenlijk gebruiken.

Het eerste wat in me opkomt is wel: hoe zorg ik dat ik zelfverzekerd ben, maar niet arrogant? Waar zit het verschil en hoe voorkom je dat dat er niet insluipt? Maar dat, lieve mensen, is iets voor een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *