Niks doen

Vandaag gebeurde iets geks. Ik had een Zeer Belangrijke afspraak, maar mijn wekker ging niet. Afspraak gemist. 

Wat ging er mis?

Hoe kan het zijn dat ik zo’n belangrijke afspraak mis? De avond ervoor keek ik voor het slapen nog “even” op mijn mobiele telefoon. Daarna vergat ik om de telefoon op te laden. Maar hoe komt het dan dat ik dat vergeten was? Ik zat nog even te chatten, te facebooken, of andere niet-zo-spannende dingen te het doen.

Het moment waarop je naar je telefoon grijpt, dat is zo’n moment waar je heel scherp op wil zijn. Die reflex om je telefoon te checken. En waarom greep ik naar m’n telefoon? Omdat ik een soort drang voelde om m’n telefoon te checken. En dan denk ik; wat is er nou mis mee? Nou, zodra dat ertoe leidt dat er belangrijke afspraken worden gemist, is daar heel veel mis mee.

De telefoon is een middel om verbonden te staan met de buitenwereld. Maar eerlijk gezegd begint de hoeveelheid niet-zinvolle tijd die we er op besteden wel heel erg op te lopen. Ik ook; ik krijg zó weinig werk nog gedaan! Als zelfstandig ondernemer moet ik mezelf wel dwingen hier iets aan te doen.

iphone addiction comic

Soms denk ik wel eens: hoe lekker zou het zijn om een regelmatig bestaan te hebben? Jezelf structuur opleggen, van 9 tot 5, of 10 tot 6 aan het werk. Van 10 tot 5 wat mij betreft, want het gaat er natuurlijk om om dingen af te krijgen. Of we nou braaf aan die structuur houden is minder relevant. Ik kan me best voorstellen dat er een hoop banen zijn waarin je minder productief bent, simpelwag omdat het werk niet uitdagend genoeg is. En dan ga je in de tussentijd ook sneller je tijd aan je smartphone besteden. Het lijkt er dus op dat uitdagend werk, dingen afkrijgen en smartphone gebruik met elkaar samenhangt. Hmmm.

Om dus dingen gedaan te krijgen moet je je werk uitdagend genoeg maken voor jezelf. Dan gaat de tijd snel en voel je je aan het eind van de dag nuttig, omdat je je tijd goed hebt besteed. Iets nieuws leren, of een nieuwe uitdaging aan gaan is niet makkelijk maar wel heel leuk!

Hoe zorg je dan dat je je werk voor jezelf uitdagend maakt? Waarom zou ik méér doen dan nodig? Werk is werk, toch? Volgens mij is het heel moeilijk voor mensen om zichzelf te motiveren. Zo hebben we ons hele leven geleerd werkt te doen voor een ander. En toch zou ik zeggen; geef niet op. Want des te meer je het probeert, des te vaker het lukt. Ook al gaat het met Heel Kleine Stapjes.

Dat smartphonegebruik loopt dus spuigaten uit. Maar ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben met dit probleem. Iedereen heeft problemen in meer of mindere mate, en dit het probleem van mij, de freelancer die af en toe te weinig werk heeft en te veel tijd en dus maar gaat zitten staren op z’n telefoon.

Zoals bij veel dingen is dagelijks geluk mijn grootste doel. Productiviteit hangt daar sterk mee samen. Als ik een topdag wil hebben, hoef ik alleen maar een taak af te krijgen waar ik een tijd tegenaan zat te hikken. Smartphonegebruik ondermijnt dat Enůrm. Na al dit geredeneer valt bij mij het volgende kwartje, hier komt ie: Smartphone gebruik verminder je door het gedrag te vervangen met ander gedrag. Zo schrijf ik dit blog al ter vervanging van het staren naar mijn smartpone.

En dan is er nog de andere kant van dit alles. Even op je smartphone kijken is Toch Ook Wel Weer Heel Vijn.

Niemand gaat 2 uur lang naar een zwart scherm zitten staren. Dus is het niet het smartphonegebruik zelf, maar juist de dingen die we met de smartphone doen waar we met z’n allen zo verknocht aan zijn geraakt?

Okay, vanuit het 3e persoonsperspectief ziet een ‘gebruiker’ er natuurlijk dom uit. Staar staar, veeg veeg. Maar hele volksstammen zitten ’s avonds natuurlijk TV te kijken. Dat hele TV kijken hoor je ook niemand meer over. Is dat dan erg? Ergens wel, natuurlijk. Maar dat hebben we ooke aardig onder controle gekregen met zijn allen. Of we zijn simpelweg gestopt met het erg vinden. Toegegeven, de content is ook crap. Als ik bij mijn pa en ma thuis op de bank zit dan erger ik me rot aan de televisie.

Ik vraag me uberhaupt af hoeveel mensen televisie kijken. Zijn kijkcijfers eigenlijk wel accuraat? Wie controleert de club die die kijkcijfers vaststelt? Ik vind dat allemaal maar weinig transparant. Terwijl miljoenenbudgetten op vanuit advertenties en subsidies erop worden gebaseerd! AFIJN. Focus Bram.

Dus wat doen we allemaal op de smartphone, en is dat erg? Hoe verslavend is het?

Ten eerste is het me opgevallen dat langdurig smartphonegebruik kan leiden tot tijdelijk dubbelzien. Door de telefoon wat verder van je hoofd te houden is dat wat meer te vermijden. Dat vergeet ik zelf nog vaak genoeg. Note to self: toevoegen aan het anti-smartphonelijstje.

Dan de apps. Iedere app is op z’n eigen manier verslavend, de een meer dan de ander.

Deze apps gebruik ik zelf het meest.

Whatsapp

Berichtjes van veel mensen, op elk moment van de dag op elke tijd. In de avond is het whatsapp verkeer het grootst. In de ochtend en in de avond checken zou voldoende moeten zijn. Misschien een idee om geen antwoord af te wachten, maar gewoon ff een kort berichtje dat de huidige status uitlegt. Of misschien ff bellen ofzo. Alsof het je moeder is die vraagt hoe je het kerstontbijt wil; doe maar wat. Delegeren gaat over het algemeen goed.

(Facebook) Messenger

Vrijwel hetzelfde als Whatsapp. Alleen wat minder populair nog. Whatsapp is ook van Facebook, dus tja. Misschien dat whatsapp er op een gegeven moment wordt uitgebonjourd. Wat gebeurt er als ik het van m’n telefoon verwijder? Dan zie ik af en toe nog berichtjes op m’n computer. Is dat erg? Is het uberhaupt nog erg om facebook te hebben? Ik heb toch whatsapp?

Facebook

Ook een heerlijk verslavende app. Lekker scrollen op de Facebook wall. Warme gevoelens, maar komop. Really? Het is heerlijk om likes te ontvangen, dat geef ik toe. En het voelt fantastisch als mensen je facebook post liken. Of er comments op zetten. Of dat het viral gaat! Super leuk!

Wat gebeurt er als ik facebook verwijder? Wat raak ik dan allemaal kwijt? Is het erg? Er zijn facebook events, er zijn facebook foto’s. Dan maar wat onhandiger. Maar facebook heb ik blijkbaar nodig voor mijn werk. Heb ik dat ook écht nodig voor mijn werk?

Reddit

Het positieve vanalles-medium. Het is trouwens debiel dat anno 2015 Reddit er nog zo slecht uit ziet op mobiel. Waar zijn die gasten in godsnaam mee bezig? Aan de andere kant; het is allemaal wel heel vermakelijk. Voor even. Het lukt vrij aardig om niet te lang te redditten.

Tinder

Oeioei, dit is verslavend. Swypen als een malle. Ik denk dat ik inmiddels wel 10000 meisjes heb behandeld. En het blijft interessant. En toch in de tussentijd zitten we met z’n allen ook lekker te Tinderen. De date die volgt is eigenlijk veel minder relevant. Elke dag zou ik kunnen afspreken, in plaats van een uur op Tinder te verbranden. Fok, wat is die app verslavend. Ik denk zelfs dat het wat doet met je hoofd.

Inner Circle

Nog zo’n verslavende app. Inner Circle, waar alle minder kanppe meiden er vast voor je zijn uit gefilterd. Ik heb de app ook maar in m’n schoot geworpen gekregen. Of ik een keer lid wilde worden, op basis van een invite. Veel chatten, leuke gesprekken, maar wederom weinig dates. Het plan is om dit soort dating-apps los te laten. En m’n smartphone gebruik te verminderen. Maar hoe doe ik dat? En hoe meet ik dat?

Al die kleine interacties zijn cadeautjes. Die zou je als beloning moeten zien. Pas na een productieve sessie kun je jezelf belonen. Dit lukt op dit moment nog niet heel aardig, maar een beginnetje is er.

Op een groter niveau; ik wil gewoon in controle zijn van mijn tijd. Ik wil nu bloggen, en dat doe ik. Dat vind ik leuk. Misschien hoort het ook een beetje bij volwassen worden. Maar ik wil niet afhankelijk zijn van een lege batterij om mijn smartphonegebruik af te breken. Dat was volgens mij ook de initiële reden om dit blog te beginnen. Analyseren, beredeneren, filosoferen. Over hoe je controle krijgt over je leven. En af en toe een debiel blogje tussendoor hoort daarbij.

De Konklusie, voor nu.

Hoe kan ik nou mijn smartphone minder smartphone gebruiken? Door productiever te zijn! Het middel is het doel 🙂 De gedachte moet niet zijn: Ik wil minder smartphone gebruiken zodat ik productiever ben

maar: Ik wil productiever zijn zodat ik minder op m’n smartphone kijk. Simpel.

Eens kijken of dat wat gaat worden. 🙂

toevoegen aan smartphone lijstje: minder doen, want scheel kijken
toevoegen aan smartphone lijstje: dingen te doen hebben is de perfecte manier om te ontsnappen aan smartphonegebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *