De Gouden Bol

ChocolademuntenKijk, daar heb je Piet. Piet is een vriendelijke eigenaar van een bonbonnerie in een klein dorpje in Friesland. Piet heeft witgeverfd, lang haar en draagt een zwart schort met een elegant gouden logo van de bonbonnerie rechtsboven. De winkel heet: “De Gouden Bol”. Het winkeltje ligt midden in het dorp Tjurke en is al jaren een begrip. Maar niet ‘een begrip’ zoals jij en ik zouden denken. De Gouden Bol heeft namelijk een geheim.

Elke eerste zondag van de maand verandert Piet zijn zaak in een heus chocoladeparadijs. Dan zet hij de balie aan de kant, alle losse rekken met chocolade worden in het magazijn gezet zodat er een lege vloer overblijft. Dan loopt Piet naar de muur toe waar nog een rekje vol marsepeintjes staat gepresenteerd. Achter de tweede plank van onder zit een héél klein rood tuimelschakelaartje verstopt. Piet duwt met z’n vingers het knopje omhoog. Er gebeurt niets.

Maarr.. 3 seconden later klinkt er van onder de vloer een zoemend geluid. BZZZZ. De vloer opent zich langzaam in 4 gelijke delen en er komt een wereld van chocolade naar boven. Een looppad met klinkers van Mercy™ wordt uitgerold. Een grote ballenbak van M&M’s, sommige wel 20 keer zo groot als normaal, vult zich. Een fontein, van witte, melk, en pure chocolade door elkaar begint te lopen. En er staat geldboom, vol met chocolademunten die je zo kunt opeten zonder te pellen. Een waar Paradijs.

Ja, het is goed vertoeven in het paradijs van Piet. Alleen niemand mag z’n chocoladeparadijs zien. En dat moet je eigenlijk ook helemaal niet willen. Het is er ook niet zo fris want al die chocolade heeft een maand lang onder de winkel stof zitten vangen. Piet stofzuigt het allemaal niet. Piet is best wel een fokking klootzak, als persoon. Nee, die die eerste zondag van de maand is het moment dat Piet zich vurig gaat zitten aftrekken in de ballenbak (die niet veel groter is dan een standaard douchecabine).

Elke keer als Piet dat rode hendeltje overhaalt vult de winkel zich met een zoetzure, stoffige lucht van oude chocolade en opgedroogd zaad. Wat had je dan gedacht? Het vloeroppervlak van een bonbonnerie is pak ‘m beet 50 vierkante meter. Paradijs? Je kan er net een balie in kwijt. De klanten struikelen soms over elkaar heen. Er is wel eens over geklaagd, maarja. Daar doet Piet natuurlijk niks mee.

Nee, Piet houdt eigenlijk niet van mensen. Als hij kon sloot hij zich het hele jaar door op in zijn chocoladeparadijs. Alleen maar aftrekken. Maar zo’n chocoladeparadijs -goed onderhouden of niet- komt toch met de nodige kosten. Gas, water licht, motoronderhoud. Daarom doet hij het maar één keer in de maand.

Nou dat was het einde van het verhaal! Groetjes van Bram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *